kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Mitmes

Mitmes laps oled peres? Sellest sõltub sinu iseloom


Naistekas
13. november 2009 00:00



On üsna raske uskuda, et inimese temperament, enesekindlus, tööalased saavutused ning õnn armastuses sõltuvad sellest, kas ta on vanem, keskmine või noorem õdedest-vendadest. Leia ennast 11 võimaliku variandi seast ning vaata, millise potentsiaali oled lapsepõlvest kaasa saanud.

Reklaam

Kõige vanem õde: Võluv kadetseja

Kui kasvasid ühe või mitme noorema õe seltsis, siis vaevalt, et keegi võib agressiivsuse poolest end sinuga võrrelda. Sellele on väga lihtne seletus.
Esimese lapse sünd äratab peres tugevaid emotsioone. Ja kui see on veel tüdruk, siis võib ta loota kõikide sugulaste jumaldamise peale, mis kinnitab temas veendumust, et ta võib keda iganes ära võluda. See idüll kaob ootamatult koos teise tütre sünniga. Vanemad jagavad oma armastust nüüd juba kahe lapse vahel. See aga tekitab esimeses lapses tunde, et vanemate armastust on kerge saavutada, aga ka lihtne ootamatult kaotada. Vanemat õde ei hinnata enam nii, nagu varem.

Täiskasvanuna saab temast võluv naine. Seejuures püüab ta pidevalt oma väljavalitut enda kõrval hoida, ja seda hirmust, et too jätab ta maha (isegi kui kahtlusteks pole mitte mingisugust põhjust). Tema abielu kestab kaua, kui valib endale partneriks mehe, kes on valmis talle alluma.

Ta on harjunud kindlaid tingimusi esitama, kuna lapsepõlves mõjusid tema vanematele üksnes sellised meetodid. Vanem õde on harjunud rivaalitsema. Ta jumaldab konkurentsi, eriti tööl. Ta teab suurepäraselt, mis see on, eriti kui õdede vanusevahe pole suur, sest seda teravamalt võistlesid nad üksteisega tähelepanu eest. Ja seda efektiivsemalt oskab vanem õde seda ka täiskasvanueas saavutada.

Vendade vanem õde: Mina ise!

Ettevõtlik, arenenud loogilise mõtlemisega. Ta ei taha nõuandeid kuulata. Kui aga tekivad probleemid, sulgub ta nelja seina vahele.
Kui ta oli veel väikene, arvasid vanemad alati, et kuna ta juba kord on vanem, siis peab ta ka suurepäraselt kõigega ise toime tulema. Ja kui vaja, tuleb tal ka oma nooremat venda või nooremaid vendi abistada.

Täiskasvanuna liigub ta tööl kiiresti edasi, sest on harjunud üksnes iseenda peale lootma. Ta ei otsi kõrvale kogemustega inimesi ega eeskujusid matkimiseks.

Nii ka abielus. Kui on vaja minna kompromissile, algavad raskused. Ta ei suuda kuidagi tunnistada, et kellelgi teisel võib ka õigus olla. Ta tunneb end autoriteedina alati ja kõiges, vahel isegi asjades, millest tal aimugi pole.

Ühiskondlik arvamus on tema jaoks väga oluline. Valib tuttavaid, kellele võib olla juhtijaks ja saatjaks elus. Sest just selleks rolliks on perekond teda ette valmistanud.

Vanim vendadest: Tugi ja kindlus

Vastutustundlikumat inimest on raske endale ettegi kujutada. Seetõttu saavutab ta kõiges peaaegu et saavutamatuid kõrgusi ning talle allutakse meelsasti. Ta tunneb end selles rollis suurepäraselt, sest just seda on ta harjutanud nooremate vendade kõrvalt lapsepõlvest alates. Enesekindlana võidab ta endast tugevamaid ja andekamaid sellest endale isegi aru andmata. Väga iseloomulik joon on kõrge enesehinnang.

Naised lausa klammerduvad tema külge, tundes, et temaga koos olles ei ohusta neid miski. Kuid vastastikust mõistmist ei õnnestugi alati saavutada, sest ta on ju lapsest saadik harjunud meeste seltskonnaga. Ning seetõttu on ta kindlal arvamusel, et tema on pärit Marsilt, naised aga Veenuselt. Lojaalsus ja vastutustunne ei luba tal aga lahutada. Ta püüab kõigest jõust, et suhted elaksid üle kõige raskemadki ajad.
Kõige paremini tunneb end vanemate, ustavate ja kogenud sõprade seltsis.

Õdede vanem vend: Tõeline rüütel

Teiste arvamust arvestav hedonistide tüüpiline esindaja. Õdede sünd ei jätnud teda ilma esimesest ja kõige tähtsamast positsioonist (poeg on ju ometi üks!) ega vähendanud temas isikliku väärikuse tunnet. Samas õpetas tolerantsust ja oskust teistele kaasa tunda.
Tegelikult on armastus ja elust mõnu tundmine tema jaoks kõige tähtsamad. Talle on meeltmööda, kui sõbrad ja lähedased tunnevad end samuti hästi ja mõnusalt. Kuna teda on kasvatatud koos nooremate daamidega, pole ta endasse armunud. Ta hindab rahu ega armasta konkurentsi tööl, sest pere keskel pole ta kunagi pidanud väljakutsetele vastama.

Tema loomingulisus tekitab naistes tema vastu huvi, nii, nagu kunagi oli tema õdede ja nende sõbrataridega. Just nende peal harjutas ta oma rüütližeste. Seetõttu on ta suurepärane mehe ja isa kandidaat. Tal pole (ja ta ka ei otsi) sõpru meeste seas. Semud, kes tavaliselt koos õlut joovad ja saunas käivad, pole tema jaoks. Harva on ta pidanud sõlmima sõbrasuhteid omasooliste eakaaslastega. See ei tule tal eriti hästi välja.

Noorim õdede seast: Seltskondlik elunautleja

Ta on alati konkureerinud vanema õe või vanemate õdedega, olles kindlal arvamusel, et vanemad peavad just temale kõige rohkem tähelepanu pöörama, sest tema on ju noorim. Ning see veendumus jääb temaga terveks eluks. Ometi kardab ta kaotust, kuna kaotas alati oma vanematele õdedele. Ta andestab teistele paljut ning loodab, et ka temasse suhtutakse heatahtlikult – nii, nagu seda tegid alati tema vanemad. Ta pole see, kes kipub ennast ohverdama, sest arvab, et see ei tule kellelegi kasuks. Vahel käitub ta liigagi muretult ning vastutustundetult. Ja selles pole midagi imelikku, kuna kodus ei nõutud talt, et ta peaks olema vastutustundlik ja tõsine nagu tema vanemad õed.

Vaatamata sellele, et ta võib suurepäraselt elada koos teistega, on tal kohati üsna raske valida endale väärilist meest. Pole välistatud, et ta hakkab mehi kui kindaid vahetama. Et ta suhted oleksid kestvamad, peab ta õppima mõistma vastassugupoolt, ta peab olema valmis sagedamini kompromisse tegema.
Samas ei ütle ta iialgi ära oma sõbrataride seltsist. Nendega koos tunneb ta end kui kala vees.

Vendade noorem õde: Kaunis semu

Teda ootavad ees õnnelikud suhted meestega. Ja see on ka loomulik. Ta on viibinud nende seltskonnas sünnist saadik, õppinud tundma nende mõtlemist, nende soove ja nõrkusi. Ta on väga tundlik, samas tõmbab enda poole hulgaliselt mehi. Ja seda isegi siis, kui on juba abielunaine. Ta teab, mis meestele meeldib ning võidab nende südameid enesekindlusega, mitte iluga. Ta oskab suurepäraselt koketeerida. Lapsepõlves võis ta üheainsa naeratuse eest saada mida iganes. Teda jumaldati rohkem, kui temalt nõuti. Seetõttu peab ta tugevasti pingutama, et karjääri teha.

Väärtuste hierarhias on pereelu tema jaoks kõige esimesel kohal. Vastutustundlikkus, tõsidus, otsustusvõime ja püsivus on tema nõrgad kohad. Ta ei usalda naisi, pidades neid liialt naiivseteks. Selle eest sõlmib sageli sõbrasuhteid meestega. Sekundi murdosa jooksul võib nõiduslikust printsessist muutuda tavaliseks naabritüdrukuks ja parimaks sõbratariks.

Õdede noorem vend: Keigar ja moenarr

Teda hellitasid vanemad ja õed. Temast saab väga kergesti seltskonnahing, samas on ta üpris kapriisne. Oskab paremini kui keegi teine nautida tänast päeva. Iseloomustavad spontaansus ja kergemeelne suhtumine ellu. Ta pole pidanud kunagi millegi eest vastutama. Ja kui ta satub tõsisesse olukorda, saab tema päästjaks isiklik sarm, mitte aga vastupidavus, jõud või valvsus. Sest neid omadusi peab ju alguses arendama.

Tema jaoks on raske olla sõltumatu. Oma firmat luua ta ilmselt ei suuda. Talle sobib rohkem koostöö autoriteetse inimese käe all. Ta on lihtsalt harjunud, et keegi hoolitseb pidevalt tema eest, nii nagu seda tegid õed. Talle meeldib, kui teda hädast välja aidatakse. Vanemad õed - vanemate survel - aitasid teda sageli tema kohustuste täitmisel. Alateadvuslik veendumus, et keegi on alati abiks, laseb tal täiskasvanu elus käituda liigagi muretult. Just seetõttu jätab ta palju toimetusi viimasele minutile. Tema abielu tulevik pole just kiita. Olukorra saab päästa vaid tugev naine, kes on armunud temasse kui ilusasse pilti.

Noorim vendadest: Individualist

Tõeliselt ere individualist, kes jälgib moodi ning on alati kursis kõikide tendentsidega. Sest mitte keegi teine ei võidelnud lapsepõlves oma individuaalsuse eest nii, nagu tema. Ja oli ju ka, kellega võidelda. Vanem vend oli tugevam ning teda seati alati nooremale eeskujuks. Kõigega nõustumise asemel tahtis noorem vend näidata kogu maailmale, et tema on parem, teistsugune ega sarnane üldsegi ülejäänutega.

Kangekaelsus on üks tema peamisi puudusi. Vend või vennad domineerisid sageli ning tema pidi aina kaitsel olema. Seetõttu valvab ta täiskasvanuna pingsalt oma täpselt piiritletud piire. Kui aga keegi püüab neist üle astuda, reageerib sellele teravalt ja otsustavalt.

Ta on konkreetne kõiges, mis puudutab tööd. Ta oskab võistelda. Samas on aga arg suhetes naistega, sest kahtlustab, et keegi, kes on kogenum, jõuab temast ette. Kui ta alles hakkas naistest unistama, siis vend või vennad käisid juba kaelakuti oma tüdrukutega, see aga tähendas tema meelest, et nad olid temast paremad ja kogenumad. Mida väiksem on vanusevahe vendade vahel, seda vähem tunneb noorem vend argust.

Pere keskmine laps: Vaikne läbirääkija

Keskmised lapsed tunnevad sageli, et neid ei hinnata vajalikul määral. Sest mitte keegi ei kingi neile sama palju usaldust kui vanematele lastele ja mitte keegi ei hellita neid nii nagu nooremaid. Seetõttu on keskmistel lastel pahatihti madal enesehinnang ning nendest kasvavad, olgu et mitte alati - introverdid. Neil tuleb palju vaeva näha, et oma pelglikkusest jagu saada.

Vanemate ja ka nooremate sugulaste olemasolu on õpetanud keskmist last leidma kergesti ühist keelt erinevas vanuses inimestega. Kui olid nii vennad kui ka õed, siis on keskmise lapse suhtlemisvõime veelgi enam arenenud.

Täiskasvanuks saades katkestab keskmine sageli kontaktid oma koduga, kuna on solvunud vanemate peale, sest nood ei pööranud talle küllaldaselt tähelepanu. Tema jaoks on elus kõige tähtsam sõprus, mis kestab tavaliselt elu lõpuni. Ta loob omaenda pere ning tema kodus on palju lapsi, kellele ta püüab anda seda, millest tal endal lapsepõlves vajaka jäi - soojust ja tähelepanu.

Kaksikud: Õiglased ihnuskoid

Nad veedavad koos 24 tundi ööpäevas ning mõistavad teineteist ilma sõnadeta. Tulevikus ei õnnestu neil taolist sidet mitte kellegi teisega saavutada. Kaksikutel on keeruline leida tõelist armastust, kuna suhted partneriga kujunevad vaid õe või venna suhete imitatsiooniks.

Vanemad püüdsid nende sarnasust rõhutada, ostes neile ühesuguseid riideid. Lapsed aga kujundasid oma isiksust ja võitlesid oma sõltumatuse eest. Ning selline püüd vabaduse poole jääb alles. Täiskasvanuna õnnestub neil sageli üldisest massist eralduda.

Kaksikud on sageli ihned, nad ei võta ega anna laenu. Seda sellepärast, et nad on harjunud kõike teineteisega jagama. Kõige suurem väärtus kaksikute jaoks on õiglus. Sest sageli sai ju lapsepõlves üks nendest teise tempude eest karistada... Seetõttu püüavad nad kõiges õigust ja õiglust otsida.

Pere ainus laps: Intelligentne altruist

See, et ainus laps ei näe oma ninast kaugemale, on puhas müüt. Ta tunneb end süüdlasena, sest teised on elus palju vähem saanud. Sageli juhtub, et täiskasvanuna asub ta võitlema vähemuste õiguste eest.

Üksikuna, nagu ta on, suudab ta oma õiguste eest seista. Vanemate pideva ja ülemäärase hoolitsuse tõttu ootab ta täiskasvanuna oma partnerilt erilist tähelepanu, sattudes temast sõltuvusse, samas saab kergesti üle, kui partner ta maha jätab.

Ta peab õppima kuulama ja see on väga raske. Tal on suurepärane haridus, kuid liitlaste toetuseta tööl ei suuda ta oma tiibu sirutada. Harjunud tähelepanu keskpunktis olema, ootab ta ka töö juures sama.

Allikas: Planeta Ženštšinõ, oktoober, 2009

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 Käratus kell 5 ja läbi mitme asula lõpuks pea kohal. Veidi eile ja täna kell enne 10 hommikut. Sulnis hommikupoolik võis jätkuda, ehk siis ...