neljapäev, 17. jaanuar 2013

Kohvi joomise mustikas



Kohvi joomise mustikas.

Täismahus artikkel.

Kui 100-kilone mees joob tassi kohvi, milles on umbes 100 mg kofeiini, on tema maksimaalne kofeiini annus 1 mg kehakaalu kilogrammi kohta. 50-kilose naisterahva puhul, kes joob sama koguse kohvi, on annuseks juba 2 mg kofeiini kehakaalu kilogrammi kohta. Kui see naisterahvas tarbib hormoonpreparaate (näiteks rasestumisvastaseid), on kofeiini väljutamine organismist veelgi aeglasem ja toime tugevam. Hormoone kasutav naine võibki kogeda, et ta ei talu enam endisi kohvikoguseid. Rasedus vähendab kofeiini eritumiskiirust veelgi, tõstes poolväärtusaja 9–11 tunnini. Seega ei ole mees ja naine, kes istuvad koos laua taga ja joovad kohvi, farmakoloogia seisukohalt võrdsed partnerid: toime poolest tarbib naisterahvas palju tugevamat ravimit kui mees.

Kofeiin võib organismis kuhjuda inimestel, kel on tõsine maksahaigus. Poolväärtusaeg võib neil olla kuni 96 tundi. Ka lastel ja väikelastel on poolväärtusaeg pikem kui täiskasvanutel, näiteks vastsündinutel võib see ulatuda 30 tunnini. Samas suitsetamine lühendab kofeiini poolväärtusaega, mistõttu suitsetajad saavad korraga palju rohkem kohvi juua, ilma et neil tekiks halba enesetunnet.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 Käratus kell 5 ja läbi mitme asula lõpuks pea kohal. Veidi eile ja täna kell enne 10 hommikut. Sulnis hommikupoolik võis jätkuda, ehk siis ...